"APRENDRE CIÈNCIES PRETÉN CONSTRUIR UNA MANERA DE MIRAR I DE SITUAR-SE DAVANT DELS FENÒMENS"

dimecres, 30 d’octubre del 2013

Primeres impressions

Ja tenim els nostres cargols!!!! Per aconseguir-los vam anar un parell de vegades als voltants de Collserola, però teniem un problema, feia molts dies que no plovia així que la nostra recerca no va ser gens existosa, per tant vam decidir anar-los a comprar al mercat del barri, però teniem un dubte: Sobreviurien després d'haver estat uns dies fora del seu hàbitat?
 
 
Quan vam arribar del mercat vam decidir preparar el terrari per poder ficar-los el més aviat possible. Vam agafar un terrari d'una mida mitjana, dins hi vam ficar grava i 3 testos amb sorra de les plantes, per tal de facilitar la reproducció i de recrear el seu habitat natural de la manera més realística. Vam decidir que el millor aliment per ells era l'enciam, per tant vam posar-hi 6 fulles, però perquè no mengin cada dia el mateix, anirem alternant amb farigola i fonoll, com ens van aconsellar al mercat. També vam pensar que seria convenient pulveritzar-los amb aigua per crear un àmbient humit.

dissabte, 12 d’octubre del 2013

Ens endinsem en el món dels éssers vius...

Benvinguts al nostre bloc!

Som 4 estudiants d’educació primària de la Universitat Ramon Llull, Blanquerna. Actualment estem a tercer curs i, a través de l’assignatura de ciències experimentals se’ns ha plantejat el repte de tenir cura d’un ésser viu. En el nostre cas, hem decidit observar els cargols.

La intenció del bloc és compartir els nostres aprenentatges que farem duran tot aquest semestre a partir d’aquesta matèria i, alhora  les nostres experiències personals envers aquest ésser viu i del seu hàbitat. Al llarg de la nostra experiència ens aniran sorgint diferents preguntes que anirem compartint amb vosaltres. 

El motiu principal pel qual hem decidit triar els cargols neix a partir d’una situació viscuda a l’aula de cinquè de primària a una escola de la ciutat de Barcelona. Un alumne arriba a classe entusiasmat perquè un dia de pluja ha trobat un cargol de camí a l’escola i es qüestiona què deu fer aquest ésser viu en aquest lloc, en la ciutat. A partir d’aquesta situació ens volem informar de quines són les condicions necessàries perquè aquest ésser viu pugui desenvolupar les seves funcions vitals com són: la reproducció, relació i nutrició.  Vam decidir quedar-nos el cargol a l’aula per poder donar resposta a tots aquests dubtes.

Per tenir el cargol a la nostra aula hem hagut de conèixer quines són les condicions en les que ha de viure, és a dir conèixer el seu hàbitat, i hem creat un espai on es trobessin a gust i poguessin desenvolupar les seves funcions vitals.  El cargol viurà en un terrari on podrà tenir un ambient humit, dotat de testos amb terra humida i fulles d’enciam i d’arbres, també tindran un espai sec per on es bellugaran.  El terrari està en el laboratori de la facultat i allà romandran durant un període de temps.

Com a grup ens hem plantejat la següent planificació: cada dia anirem a observar als cargols per veure com van evolucionant i que succeeix dintre del terrari, i també anirem a alimentar-los i a netejar el lloc on viuran. També, farem una entrada setmanal en aquest bloc per anar-vos explicant i ensenyant els diferents canvis evolutius i comportaments dels nostres objectes d'estudi.



Tenim moltes expectatives posades en aquest projecte que encetem!