"APRENDRE CIÈNCIES PRETÉN CONSTRUIR UNA MANERA DE MIRAR I DE SITUAR-SE DAVANT DELS FENÒMENS"

dijous, 21 de novembre del 2013

Com són els nostres cargols?

Un cop hem tingut els cargols a casa, hem pogut apreciar més detalladament com són i quins comportaments tenen. Sense deixar de banda la idea que un ésser viu és producte d'unes circumstàncies ambientals, ens intentarem fer preguntes de caràcter més descriptiu sobre allò que és observable, en aquest cas, els aspectes estructurals del cargol. Si fem memòria recordarem algunes preguntes que ens van sorgir sobre la fesomia del cargol i la seva comparació amb el nostre cos humà: són semblants a nosaltres? tenen pulmons? tenen cor, cervell, nas? Ens fixàvem que el seu cos era més llarg del que pensàvem, llefiscós i quasi bé mig transparent. La closca era un element que ens cridava molt l'atenció: com es formava? Per què era de color marró? Era fràgil? Es regenerava? Què hi havia dins?


Ens va costar imaginar-nos com seria el cargol per dins així que vam decidir fer un dibuix sobre com creiem que era el seu interior:


Com creiem que és un cargol per dins?

Al començament, algunes de nosaltres estavem equivocades i ens creiem que el cos del cargol no continuava per dins la closca. Ens preguntavem si el cargol podria sobreviure sense ella. Mai haviem vist cap cargol sense una i no podiem confondre'l amb animals semblants a ells com les baboses, així que vam suposar que estavem equivocades i que els órgans que formaven l'animal estaven distribuits per tot el cos, inclosa la closca. Vam buscar més informació sobre com era per dins i vam descobrir que tenia algunes semblançes amb el cos humà.


L'interior d'un cargol


divendres, 8 de novembre del 2013

Dels errors s'aprèn


Avui divendres hem anat al laboratori, ja que durant tres setmanes, no assistirem a la Universitat així que decidim emportar-nos els cargols a casa per així seguir cuidant-los.

La nostra sorpresa en arribar al laboratori ha estat que els cargols estaven en molt males condicions. El terrari estava completament inundat i tota la terra havia quedat enfangada i desprenia molta pudor. Sense saber quines eren les causes d'aquest estat, hem començat a netejar-los de la millor manera possible per assegurar-nos que encara seguien amb vida. Alguns d'ells havien mort i altres estaven amagats a la seva closca. El pròxim cop posarem testos amb forats perquè l'aigua no quedi concentrada amb la terra i no es podreixi, a més a més ja no utilitzarem més grava sinó que deixarem el terrari només amb pedres, troncs
i menjar. 


Estat del terrari al començament
Gràcies a aquesta mala experiència, hem pogut comprendre millor la importància de l'ésser viu respecte el seu ambient. No podem concebre a l'animal d'una manera aïllada del hàbitat on viu, sempre hi haurà una interacció constant amb els elements que el rodegen. Suposa adonar-se que, si hi ha molta aigua, pot ser que l'ésser viu mori, si la temperatura és alta, pot ser que l'ésser viu es quedi al seu cau o closca per poder mantenir un balanç hídric estable; adonar-se que, si hi ha un ambient humit potser el podrà a empènyer, o no, a sortir per trobar parella. 

Com podeu veure hem fet tot el que hem pogut, només desitgem que tot torni a la normalitat i els nostres cargols puguin viure en les millors condicions!

Més interrogants sobre el cargol i l'aigua


Avui dilluns hem anat al laboratori per veure com estaven els nostres cargols, la nostra sorpresa ha estat que tota la sorra dels testos estava molt seca i un dels cargols havia mort. Per tant hem decidit inundar els testos perquè aquest ambient humit fos més durador. Per facilitar aquesta neteja, els hem tret per posar-los dins d'un recipient amb aigua, ja que estaven amagats a la closca. Ens ha interpel·lat el fet que tots han sortit de la closca i han començat a moure's per l'aigua. Com podien respirar els cargols? Tenen pulmons com nosaltres? Quan temps poden aguantar sota l'aigua? Neden?


Arrel d'aquesta observació ens han començat a sorgir preguntes relacionades amb l'animal i la seva interacció amb el medi. Si a un mateix lloc no sempre plou, com sobreviuen els cargols en aquest tipus d'ambients? Es desplacen d'hàbitat? Un lloc pot estar humit sense necessitat de pluja? Què fan els cargols durant els periòdes llargs de sequera? Hivernen? Poden arribar a deshidratar-se?